Božidar Plazinić

Rođen je 18. 8. 1954. godine u Guberevcima. Član je ULUS-a od 1980. godine. Od 1977. godine aktivno učestvuje u likovnom životu. Od 2001. godine ima status istaknutog umetnika.

Izlagao je na 51 samostalnoj i više stotina kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, na izložbama Udruženja, izložbama kritike, bijenalnim izložbama i drugim izložbama u Čačku, Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu, Mariboru, Skoplju, Bitolju, Sarajevu, Tuzli, Sofiji, Kataniji, Bazelu, Kremoni, Mildeburgu, Kolorado Springsu, Vroclavu, Atini, San Paolu, Rijeci, Tokiju, Kjotu, Jokohami, Parizu, Siudad Meksiku, Buenos Ajresu, Vićenci, Lešanu, Đinčengu, Pekingu i drugim centrima.

Dela mu se nalaze u svim značajnijim galerijama i muzejima na prostoru bivše Jugoslavije kao što su: Jugoslovenska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu (nekada), Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Narodni muzej u Beogradu, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku, Galerija savremene umetnosti u Nišu, Zavičajna galerija Ravne na Koroškem, ali i dvadesetak galerija u inostranstvu.

Dobitnik je 27 nagrada, među kojima su: Nagrada za slikarstvo na 18. međunarodnoj izložbi (De Lutece) 1987. godine u Parizu, nagrada na izložbi „Jugoslovenski savremeni crtež“ Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti 1987. u Zagrebu, nagrada za slikarstvo 1997. na 38.Oktobarskom salonu u Beogradu, oktobarske nagrade Čačka, zlatne medalje na izložbi „Prolećni anale“ 2001. u Čačku, Prve nagrade na međunarodnoj izložbi minijature 2012. u Gornjem Milanovcu i druge.

Božidar Plazinić mediji

No items found

Božidar Plazinić – Svi radovi

Čitanje 6
Čitanje 5
Čitanje 4
Čitanje 3
Čitanje 2
Čitanje 1
Oglasne table 2
Oglasne table 1
Ekrani 4
Ekrani 3
Ekrani 2
Ekrani 1
Čitanje (Albertu Mangelu)

Božidar Plazinić CV