Saša Pančić

Saša Pančić (1965, Mostar), diplomirao je na Fakultetu likovne umetnosti /odseku za slikarstvo/ u Beogradu (1989), magistrirao je na Fakultetu likovne umetnosti /odseku za crtež/ u Beogradu (1992) u klasi profesora Dragana Lubarde. Status Samostalnog umetnika stekao je 1988. godine. Član ULUS-a je od 1992, a predsednik udruženja je bio od 2007. do 2010. godine.

Pančić je, prema rečima istoričara umetnosti Mladena Lučića, autor koji u svom radu koristi iskustva i tekovine avangarde i visokog modernizma kao jasna polazišta za sopstveni umetnički eksperiment.

Pančićevi su radovi u posrednoj sprezi , kako sa fenomenologijama konstruktivističke, minimalističke i avangardne tako i sa mentalnim svojstvima konceptualne umetnosti. Na tim tragovima on se najčešće bavi pitanjem prostornosti, tačnije odnosom ikonografskog subjekta i prostora u kome se on nalazi.

Samostalne izložbe

2020 Galerija B2 Beograd

2019 Savremena galerija Pančevo

2016 Galerija Zuccato, Poreč, Hrvatska / Galerija “Beograd”, Beograd, Srbija

2015 Kulturni centar, Svilajnac, Srbija / Gradska galerija Varna, Bugarska

2014 Savremena galerija / Pančevo, Srbija ( sa Draganom Lubardom i Mihajlom Gerunom)

2011 Galerija Haos, Beograd, Srbija / Galerija Rakursi, Sofija, Bugarska, ( sa Stefanom Boshkovim)

2010 Muzej Georgi Velčev, Varna / Galerija 1908, Sofija, Bugarska /Gradska Galerija, Grožnjan, Hrvatska

2008 Galerija UKA, Varna, Bugarska / Galerija Arte, Beograd, Srbija

2007 Galerija O3on, Beograd, Srbija

2006 Galerija Kulturni Centar, Beograd, Srbija

2005 Galerija Kulturni centar, Novi Sad, Srbija

2004 Galerija Kulturni centar, Čačak / Galerija Savremene umetnosti, Niš, Srbija

2002 Galerija Kulturni centar, Bar, Crna Gora / Galerija Zvono, Beograd, Srbija

1998 Galerija Zvono, Beograd / Galerija Kulturni centra, Novi Sad, Srbija

1994 Galerija Dom omladine, Beograd, Srbija

1993 Galerija Kulturni centar, Kotor, Crna Gora

1992 Galerija Kolarac, Beograd, Srbija

Kolektivne izložbe i radionice /odabrane/

2019 Muzej Zepter „Soba knjiga“

2016 Solun art festival, Galerija New Moment, Grčka / DAI SAI, „Otvoreni grad“, Pula, MC Luka, Hrvatska / “Hajde da razgovaramo”, Galerija Štab, Beograd, Srbija

2015 Internacional Art Workshop,Ostrowc, Poljska

2013 Salon Realites Nouvelles, Paris, Francuska

2012 „The same rain, The same wind“, Chuang Mai, Thailand

2011 Belef, “ Zelena pijaca”, Kalenić, Beograd, Srbija

2010 Pergament Srbija, Unesko, Paris, Francuska / Međunarodni projekat „Vatra“ : Zagreb, Sarajevo, Mostar, Skoplje… / Umetnička kolonija Sisevac, Paraćin, Srbija

2009 Međunarodna radionica Grožnjan-Istra, Hrvatska

2006 Internacionalni sinpozijum za skulpturu, Laponija, Finska / 7. Moskovski međunarodni bijenale grafičkog dizajna, Zlatna pčela, Moskva, Rusija

2005 Vienna Fair, galerija Zvono, Beč, Austrija / Internacionalna grafička radionica-Veliiko Trnovo, Bugarska

2004 Likovna kolonija Sićevo, Galerija savremene likovne umetnosti, Niš, Srbija / Grafički atelje Plivdiv, Galerija DPH, Plovdiv,Bugarska / Internacionalni Litografski Studio-Plovdiv, Bugarska / Internacionalna kolonija-Sićevo, Srbija

1998 Galerija Cvijeta Zuzorić, “Crtež I mala plastika”, Beograd, Srbija

1987 Galerija Cveta Zuzorić, „Crtež I mala plastika”, Beograd, Srbija

Filmografija i festivali

2017 SEE fest, Istočno evropski filmski festival, Los Angeles, USA

2016 „Dinamička ravan“ / 9’50“

2015 „Tela tame“ / 3’ 20“

2007 54. Beogradski festival kratkometražnog filma, Beograd, Srbija

2007 „Trenutak asimetričnog disanja“ / 3’40“

2006 „Crna svetlost“ / 6’ 30“

Radovi u muzejima i javnim prostorima

Muzej Zepter, Beograd, Srbija / Muzej „Macura“, Banovci, Srbija / Narodni Muzej Kraljevo, Srbija /

Hol Beogradskog dramskog pozorišta, Beograd, Srbija / Park skulptura „Kakslauttanen“ Laponija-Finska /

Javni prostor grada Sofije, Bugarska / Park umetničke škole “ Šumatovačka”, Beograd, Srbija /

Radovi u javnim kolekcijama

Kolekcija “Wienere”, Beograd, Srbija / Kolekcija “Telenor“, Beograd, Srbija / Kolekcija Luciano Benetton, Italija / Kolekcija Gradske Galerije Grožnjan, Hrvatska / Kolekcija Galerije Zuccato, Poreč, Hrvatska / Kolekcija Galerije New Moment, Beograd, Srbija / Kolekcija Arte galerije, Beograd, Srbija / Kolekcija Kulturni centar Paraćin, Srbija / Kolekcija Savremene galerije Niš, Srbija / Kolekcija GalerijeThalberg, Zurich, Švajcarska / Kolekcija Galerije Lamusee, Tokyo.

Saša Pančić CV

Saša Pančić mediji

No items found

Saša Pančić – Svi radovi

Piktogram 2
Integral 12
Strune
Strune 2
Nula Forma 6

Saša Pančić CV

Saša Pančić je rođen u Mostaru 1965. godine, živi i radi u Beogradu.

Diplomirao je na Fakultetu likovne umetnosti /odseku za slikarstvo/ u Beogradu 1989.godine

Magistrirao je na Fakultetu likovne umetnosti /odseku za crtež/ u Beogradu 1992. godine

Status Samostalnog umetnika, stekao je 1988. godine.

Član ULUS-a je od 1992, a predsednik udruženja je bio od 2007. do 2010. godine

Samostalne izložbe

2020 Galerija B2 Beograd

2019 Savremena galerija Pančevo

2016 Galerija Zuccato, Poreč, Hrvatska / Galerija “Beograd”, Beograd, Srbija

2015 Kulturni centar, Svilajnac, Srbija / Gradska galerija Varna, Bugarska

2014 Savremena galerija / Pančevo, Srbija ( sa Draganom Lubardom i Mihajlom Gerunom)

2011 Galerija Haos, Beograd, Srbija / Galerija Rakursi, Sofija, Bugarska, ( sa Stefanom Boshkovim)

2010 Muzej Georgi Velčev, Varna / Galerija 1908, Sofija, Bugarska /Gradska Galerija, Grožnjan, Hrvatska

2008 Galerija UKA, Varna, Bugarska / Galerija Arte, Beograd, Srbija

2007 Galerija O3on, Beograd, Srbija

2006 Galerija Kulturni Centar, Beograd, Srbija

2005 Galerija Kulturni centar, Novi Sad, Srbija

2004 Galerija Kulturni centar, Čačak / Galerija Savremene umetnosti, Niš, Srbija

2002 Galerija Kulturni centar, Bar, Crna Gora / Galerija Zvono, Beograd, Srbija

1998 Galerija Zvono, Beograd / Galerija Kulturni centra, Novi Sad, Srbija

1994 Galerija Dom omladine, Beograd, Srbija

1993 Galerija Kulturni centar, Kotor, Crna Gora

1992 Galerija Kolarac, Beograd, Srbija

Kolektivne izložbe i radionice /odabrane/

2019 Muzej Zepter „Soba knjiga“

2016 Solun art festival, Galerija New Moment, Grčka / DAI SAI, „Otvoreni grad“, Pula, MC Luka, Hrvatska / “Hajde da razgovaramo”, Galerija Štab, Beograd, Srbija

2015 Internacional Art Workshop,Ostrowc, Poljska

2013 Salon Realites Nouvelles, Paris, Francuska

2012 „The same rain, The same wind“, Chuang Mai, Thailand

2011 Belef, “ Zelena pijaca”, Kalenić, Beograd, Srbija

2010 Pergament Srbija, Unesko, Paris, Francuska / Međunarodni projekat „Vatra“ : Zagreb, Sarajevo, Mostar, Skoplje… / Umetnička kolonija Sisevac, Paraćin, Srbija

2009 Međunarodna radionica Grožnjan-Istra, Hrvatska

2006 Internacionalni sinpozijum za skulpturu, Laponija, Finska / 7. Moskovski međunarodni bijenale grafičkog dizajna, Zlatna pčela, Moskva, Rusija

2005 Vienna Fair, galerija Zvono, Beč, Austrija / Internacionalna grafička radionica-Veliiko Trnovo, Bugarska

2004 Likovna kolonija Sićevo, Galerija savremene likovne umetnosti, Niš, Srbija / Grafički atelje Plivdiv, Galerija DPH, Plovdiv,Bugarska / Internacionalni Litografski Studio-Plovdiv, Bugarska / Internacionalna kolonija-Sićevo, Srbija

1998 Galerija Cvijeta Zuzorić, “Crtež I mala plastika”, Beograd, Srbija

1987 Galerija Cveta Zuzorić, „Crtež I mala plastika”, Beograd, Srbija

Filmografija

2016 „Dinamička ravan“ / 9’50“

2015 „Tela tame“ / 3’ 20“

2007 „Trenutak asimetričnog disanja“ / 3’40“

2006 „Crna svetlost“ / 6’ 30“

Festivali

2017 SEE fest, Istočno evropski filmski festival, Los Angeles, USA

2007 54. Beogradski festival kratkometražnog filma, Beograd, Srbija

Radovi u muzejima, kolekcijama i javnim prostorima

Muzej Zepter, Beograd, Srbija / Muzej „Macura“, Banovci, Srbija / Narodni Muzej Kraljevo, Srbija /

Hol Beogradskog dramskog pozorišta, Beograd, Srbija / Park skulptura „Kakslauttanen“ Laponija-Finska /

Javni prostor grada Sofije, Bugarska / Park umetničke škole “ Šumatovačka”, Beograd, Srbija / Kolekcija “Wienere”, Beograd, Srbija / Kolekcija Luciano Benetton, Italija / Kolekcija Gradske Galerije Grožnjan, Hrvatska / Kolekcija “Telenor“, Beograd, Srbija / Kolekcija Galerije Zuccato, Poreč, Hrvatska / Kolekcija Galerije New Moment, Beograd, Srbija / Kolekcija Arte galerije, Beograd, Srbija / Kolekcija Kulturni centar Paraćin, Srbija / Kolekcija Savremene galerije Niš, Srbija / Kolekcija GalerijeThalberg, Zurich, Švajcarska / Kolekcija Galerije Lamusee, Tokyo