Mira Brtka

Mira Brtka (1930 -2014) rođena u Novim Banovcima (Stara Pazova). Završila je gimnaziju u Beogradu 1948, a 1958 završava studije režije na Akademiji za pozorišnu i filmsku umetnost u Beogradu, u klasi profesora Vjekoslava Afrića, Josipa Kulundžića i Slavka Vorkapića. Pedesetih godina se bavi pozorišnom i filmskom režijom, i piše scenario za prvi animirani film Beogradske škole crtanog filma Solista Nikole Majdaka 1958. Umetničko usavršavanje nastavlja na Akademiji lepih umetnosti u Rimu, smer slikarstvo, u klasi profesora Franka Đentilinija i Mina Makarija. Diplomirala je 1963. godine i kao slikarka radila u okviru umetničke internacionalne grupe Illumination sve do kraja šezdesetih godina. Rukovodeća ličnost ove internacionalne grupe bio japanski umetnik Abe Nobuja. U periodu od 1970. do 1971. godine bila je sekretar režije u igranom filmu Sutjeska. Bavila se modnim dizajnom inspirisanim slovačkom narodnom nošnjom, i bila je kolekcionar slovačkih narodnih nošnji i antikviteta.Brtkini umetnički radovi nalaze se u mnogim javnim zbirkama i privatnim kolekcijama, kao što su: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; MSUB Beograd; Muzej grada Sarajeva, Sarajevo; Galleria d’arte „L’Argentario”, Trento; Museo Civico, Verukio; Galleria nazionale d’arte moderna GNAM, Rim; Galeriartist, Daghan Ozul Collection, Istanbul; Vujičić kolekcija, Beograd; Muzej Macura, Novi Banovci; Wiener Städtische, Beograd i mnogim drugim. Njene skulpture postavljene su u javnom prostoru: Aerodrom, Vršac; TERRA, Kikinda; Plato ispred Galerije Meander, Apatin; Park pored Dunava, Apatin; Centar za kulturu, Stara Pazova

O Miri Brtki snimljeno je više filmova, npr.: 1982. Nikola Majdak za TV Novi Sad, Lice u prolazu; 1993. M. Horvat i Vladimir Valentik za TV Novi Sad i emisiju Art Forum: razgovor sa slikarkom, vajarkom i rediteljkom Mirom Brtkom; 2012. Karmelo Romeo, po Dreams That Money Can Buy; Hansa Rihtera: Mira Brtka, Rim, itd.

Mira Brtka je 2011. osnovala Fondaciju Brtka–Kresoja, a izlagački prostor Fondacije u Petrovaradinu za javnost je otvoren 2012. izložbom Mira Brtka i grupa Illumination.

Mira Brtka – Svi radovi

Bez naziva (iz ciklusa Linearna skulptura)
Bez naziva (iz ciklusa Linearna skulptura)
Bez naziva (Roma)
Bez naziva
Bez naziva
Bele senke
Construction (Construction, Roma)
Forme presenti (Forme presenti, Roma)

Mira Brtka mediji

No items found

Mira Brtka CV