Milena Jeftić Ničeva Kostić

Milena Jeftić Ničeva Kostić (Tomaševac 1943 – Beograd 2021), slikarka, kostimograf, scenograf, kreatorka lutaka.

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je i završila postdiplomske studije na odseku za scenski kostim. Tokom duge karijere u pozorištu kao autor scene ili kostima sarađivala je sa našim vrhunskim režiserima – Arsenijem Jovanovićem, Vidom Ognjenović, Mirom Erceg, Egonom Savinom, Ivanom Vujić, Tanjom Mandić Rigonat i drugima.

Tokom svog višedecenisjkog stvaralaštva nagrađena je sa više od 30 priznanja, među kojima su i ona za likovno stvaralaštvo: otkupna nagrada Muzeja savremene umetnosti, Oktobarski salon, Beograd, Velika nagrada Srbije, ULUPUDS ( dodeljuje Ministarstvo za kulturu Srbije); Nagrada za crtež, Četrtog Bijenale crteža i male plastike, Nagrada Oktobarskog salona, Nagrada za životno delo ULUPUDUS-a.

Radovi srpske Džordžije O Kif, kako su je zvali, nalaze se u brojnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Pored radova u kolekciji Wiener Art njeni radovi nalaze se još i u kolekcijama Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Galerije Matice Srpske u Novom Sadu, Muzeja savremene umetnosti u Jerevanu, Benjamin Duhl Auditorijumu u Tel Avivu, u Gradskoj kući u Solentuni, u Muzeju pastela u Sen Kentenu i Silpakom univerziteta u Bangkoku.

Svoje legate, za života, zaveštala je Galeriji Matice srspke i Kući legata, kojoj je poklonila atelje u kome je živela i stvarala, koji će jednog dana postati mesto sećanja na njenu osobenu ličnost.

Milena Jeftić Ničeva Kostić mediji

No items found

Milena Jeftić Ničeva Kostić – Svi radovi

Molitva (iz ciklusa “Poderano nebo”)
Suzno nebo (iz ciklusa “Poderano nebo”)
Krpe neba (iz ciklusa “Poderano nebo”)
Suncokreti (iz ciklusa “Cvetanje”)

Milena Jeftić Ničeva Kostić CV