Goran Dimić

Goran Dimić (1963, Kragujevac) Osim osnovne škole, pohađao je gimnaziju i studirao grafiku na Primenjenoj akademiji (FPU) u Beogradu. U galerijskim prostorima izlaže od 1980. kada je u kragujevačkom Domu omladine održao prvu samostalnu izložbu crteža i karikatura, dok je svoje radove u obliku plakata i ilustracija „izlagao“ i ranije na ulicama i u štampi. Osnivač i član mix-medijalne grupe ToFrizure s kojom pod patronatom Biljane Tomić izalaže u beogradskom SKC od 1985-1988. Paralelno se bavi grafičkim dizajnom omota za ploče (Partibrejkers, Električni orgazam, EKV…) i raznih novina i magazina (Omladinske, Non, Student, Pop-Lava…). Zajedno sa Aleksandrom Denićem pod imenom Dimić&Denić 1991. godine otvara sada već antologijsku izložbu „Iz života veverica“ u Srećnoj galeriji, tada pod vođstvom Slavka Timotijevića. Od 1992. živi u Budimpešti i pretežno se bavi reklamama i kratkim filmom. Član je ULUPUDS-a i mađarskog ekvivalenta MAOE.

Goran Dimić CV

Goran Dimić mediji

No items found

Goran Dimić – Svi radovi

LOVA
Crvena konjica

Goran Dimić CV

Goran Dimić (1963, Kragujevac) Osim osnovne škole, pohađao je gimnaziju i studirao grafiku na Primenjenoj akademiji (FPU) u Beogradu. U galerijskim prostorima izlaže od 1980. kada je u kragujevačkom Domu omladine održao prvu samostalnu izložbu crteža i karikatura, dok je svoje radove u obliku plakata i ilustracija „izlagao“ i ranije na ulicama i u štampi. Osnivač i član mix-medijalne grupe ToFrizure s kojom pod patronatom Biljane Tomić izalaže u beogradskom SKC od 1985-1988. Paralelno se bavi grafičkim dizajnom omota za ploče (Partibrejkers, Električni orgazam, EKV…) i raznih novina i magazina (Omladinske, Non, Student, Pop-Lava…). Zajedno sa Aleksandrom Denićem pod imenom Dimić&Denić 1991. godine otvara sada već antologijsku izložbu „Iz života veverica“ u Srećnoj galeriji, tada pod vođstvom Slavka Timotijevića uz kuratorsku bravuru Darke Radosavljević.

 

Od 1992. živi u Budimpešti i pretežno se bavi reklamama, u kojima se trudi da ostvari vrhunski umetnički doživljaj, pa je zbog toga više puta nagrađivan, mada oberučke prihvata i učešće na grupnim izložbama. 2003. u budimpeštanskom Paviljonu savremene umetnosti (Műcsarnok) izlaže instalaciju „Poslednji dan Mađarske“ monumentalnih dimenzija. 2005. izlaže instalaciju “11.septembar – miran san” u Raday galeriji.

 

U Velikom parku u Kragujevcu 2004. izvodi performans „Prestanak grejne sezone“ čime počinje redovnije umetničko delovanje u rodnom kraju. Započinje uspešnu saradnju sa Narodnim muzejom u Kragujevcu i kustosom Tatjanom Milosavljević, koja rezultira izložbom  „Primavera ‘66“ 2005. (Autorskim tekstom mini-mono drame otvorio Miloš Radović u izvodjenju glumca Čedomira Štajna).

 

Slede „Filmski festival“ 2006., zatim instalacija na zgradi pošte „Karta Četvrtog rajha“ 2006. i izložba grafika „Grafiti detinjstva“ 2008. u salonu Narodnog muzeja.

  1. Izlaže crteže “Portreti Niščih” u klubu “Vidosav” pisca Vidosava Stevanovića u Botunju.
  2. Izlaže grafike “Goran i Vuk” inspirisane narodnim poslovicama u etno kući Narodnog muzeja u Kragujevcu. (Otvorio Draško Redjep, književnik i likovni kritičar).
  3. Izvodi performans KG Regata mira u okviru Oktobarskih svečanosti.

U proleće 2011. izlaže “Sitne kolaže” u beogradskoj Remont galeriji (Otvorio Milan Mladenović, književnik i izdavač).

U maju 2012. u Beogradu, na Dorćolu organizuje Prolećnu jagmu Gorana Dimića prilikom koje dopušta vremenski ograničenu otimačinu svojih dela od strane posetilaca izložbe.

U avgustu 2012. otvara Le Petit Église (Crkvicu) u klubu Vidosav u Botunju sa  dva monumentalna rada (150x320cm), suštinska dva dogadjaja u hrišćanskoj veri: Rodjenje i vaskrsenje. (Otvorila Marija Vasiljević, glumica).

  1. Proleće … Ostvaruje još jednu Jagmu Gorana Dimića u galeriji KC Grad Beograd. (Otvorio Vojislav Bešić-Beške, književnik, muzičar i stomatolog).

Juna 2014. Otvara izložbu plakata rokenrol grupa s kojima je saradjivao i time ArsenalFesta, muzičkog festivala. Galerija Doma Omladine – Kragujevac.

U leto 2016. pravi Omaž Viktoru Vazareliju povodom 110. rodjendana izložbom svojih radova u KC Gradu – Beograd.

Avgust 2017. Otvara DUVAN izložbu u Monk’s baru/galeriji

U septembru 2017. Otvara izložbu naslovnih strana u Galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu. 124 naslovne strane za 10 godina postojanja mesečnika FILTER. (Otvorio Slavko Timotijević, istoričar umetnosti i urednik magazina Filter).

Oktobar-novembar 2017. U okviru predstavljanja remek dela savremene srpske umetnosti na izložbi pod nazivom “Collecting is Conecting” izlaže tri rada u Kući legata u Beogradu.

Oktobar 2017. Otvara izložbu “Kit Hering sreće Kazimira Maljeviča kod Gorana Dimića” u Galeriji Lenia u Budimpešti. (Otvorio Vito Vojnits, istoričar umetnosti)

U Salonu Branka Petkovića ostvaruje 3. Prolećnu Jagmu u aprilu 2018.

U Domu Omladine Kgc u junu 2018. izlaže plakate grupa koje bi voleo da vidi na ArsenalFestu. (Otvorio Peca Popović, rok kritičar)

Mali likovni salon Kgc Narodnog muzeja u avgustu 2018. organizuje mu izložbu Pop-Ikone, po prvi put interaktivno učešće posetilaca – čitanje/gledanje izloženih QR-kodova mobilnim telefonima.

Oktober 2018. u Galeriji kragujevačkog SKC priredjuje izložbu crteža i promociju knjige “Jednominutni tango” (Otvorio Vidosav Stevanović, književnik).

Maja 2019. u Beogradskoj galeriji N-Eon 4. Prolećna Jagma i obeležavanje 40 godina umetničkog rada – malom retrospektivom.

Little Steven – Great World – tribute instalacija u okviru ArsenalFesta, jun 2019.

Oktobar 2019. Izložba plakata Velikani teatra u okviru 14. JoakimFesta, Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac

  1. Prolećna Jagma Gorana Dimića broj 5 održana u virtuelnom Gotham City uz aktivno učešće publike sa svih meridijana, koji su zauzvrat dobili lične exLibrise.

 

S radošću učestvuje na likovnim kolonijama, aktivno snima kratke filmove i objavljuje stripove u štampi i dalje živi od kreiranja reklama. Član je ULUPUDS-a i mađarskog ekvivalenta MAOE.