Exhibition, News

Wiener Städtische osiguranje podržalo retrospektivnu izložbu “ISPRED VREMENA I IZVAN” Vladan Radovanović

22.03.2024

Zadovoljstvo nam je da čestitamo otvaranje retrospektivne izložbe umetnika Vladana Radovanovića 28. marta u 18 časova u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

„Ispred vremena i izvan“ naziv je retrospektivne izložbe Vladana Radovanovića (1932-2023), nedavno preminulog višemedijskog umetnika i jednog od najznačajnijeg domaćih savremenih kompozitora. Izložba koja će biti priređena u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu predstavlja pregled njegovog dugogodišnjeg stvaralaštva u mnogobrojnim oblastima umetnosti i novog čitanja njegovog značaja u kontekstu avangardnih tendencija i praksi srpske umetnosti druge polovine prošlog i prvih decenija 21. veka. Fotografije na izložbi Vladana Radovanović nalaze se i u kolekciji Wiener Art.

Radovanović je bio jedan od prvih posleratnih avangardnih umetnika u našoj zemlji, koji je još sredinom 50-ih godina veka uveo inovativne i radikalne koncepte u našu umetničku sredinu, koja je tek usvojila modernistički jezik umetnosti kao novi kanon, i time ne samo delovao u kontrastu sa opštim tendencijama, već i anticipirao mnoge potonje neoavangardne prakse poput performansa, akcija i konceptualne umetnosti. Kompozitor, pisac, višemedijski umetnik, teoretičar umetnosti i pedagog, Vladan je uspeo da izgradi jedinstveni sistem umetnosti koji uključuje sintezu različitih medija, filozofskih interesovanja i pionirski krene u izvođenje prvih performansa i akcija, radiofonskih ostvarenja, stvaranje prvih konceptualnih radova, kompjuterskih grafika, video radova, ali i zapisivanja snova kao najraniji oblik višemedijske sinteze.

Za karijeru koja je trajala skoro sedam decenija, bio je nagrađen mnogim internacionalnim i domaćim priznanjima i nagradama za svoj muzički, literarni i vizuelni opus. Počasni doktor nauka na Univerzitetima u Ohaju i Univerzitetu umetnosti u Beogradu Radovanović će u široj javnosti ali i u stručnim krugovima ostati upamćen kao tvorac originalnih koncepata poput vokovizuela, taktilizma i projektizma kao posebnog oblika mentalne umetnosti.

Kao društveno odgovorna kompanija, Wiener Städtische osiguranje ponosni je sponzor ove fantastične retrospektivne izložbe umetnika Vladana Radovanovića i na ovaj način održava pokroviteljstvo i svoju posvećenost podršci savremenoj srpskoj umetnosti. Velika retrospektivna izložbu u MSUB će svim zainteresovanim posetiocima ponuditi uvid u intrigantno i vanvremensko delo jednog od naših najoriginalnijih i najznačajnijih stvaralaca. Autor koncepta i kustos Saša Janjić. Izložba traje do 10. septembra.

Emisiju Art zona posvećenu retrospektivnoj izložbi “Ispred vremena i izvan” umetnika Vladana Radovanovića možete pogledati na linku https://youtu.be/A5lC1nSBObE?si=hYuE9wLquYytXuhg