Fokus






Wiener Städtische osiguranje podržalo retrospektivnu izložbu „Čistač“ Marine Abramović

News

29.06.2021

Umetničku scenu u Beogradu, Srbiji, svakako regionu, a mnogi bi rekli u Evropi i svetu, 2019. godinu obeležila je retrospektivna izložba dela Marine Abramović. Izložba pod nazivom „Čistač“ održana je u Beogradu od 21. septembra 2019. do 20. januara 2020, a Wiener Städtische osiguranje je bio njen platinasti sponzor.

Na konferenciji za novinare održanoj u Muzeju savremene umetnosti, koja je započela vedro i rano u 6.23 sata, Marina Abramović govorila je o simboličkom čišćenju svoje umetničke karijere i arhivi svojih najboljih dela, a ponovo se dotakla izlaganja u Beogradu.

„Nije zastašujuće skočiti i poleteti, možete skočiti sa oblakodera ako želite i bićete potpuno u redu.Opasnost počinje kada treba da dotaknete tlo. Pre 40 godina, 44 godina kada sam napustila ovu zemlju skočila sam iletela sam sve vreme od tada.Danas osećam da počinjem da dotičem tlo. Topla dobrodošlica koju ste mi priredili je umanjila ono što je moglo biti katastrofalan pad“ rekla je umetnica.

Pored Marine Abramović, novinarima koji su prisustvovali konferenciji za štampu obratili su se Slobodan Nakarada, direktor Muzeja savremene umetnosti, Dejan Sretenović, kustos izložbe i Jerko Denegri, istoričar umetnosti i likovni kritičar. Nakon konferencije za štampu, novinari su pozvani da pogledaju izložbu, koja hronološki prati sve faze kompleksne pedesetogodišnje karijere Marine Abramović.

Wiener Städtische osiguranje takođe je bilo uključeno u javno predavanje održano u parku pored muzeja 28. septembra. Predavanju, na kojem je umetnica podelila detalje iz svog ličnog i kreativnog života, prisustvovalo je preko 5.000 ljudi.

 „Wiener Städtische osiguranje i Wiener Städtische Versicherungsverein su ponosni sponzori ove fantastične retrospektivne izložbe dela Marine Abramović. Na ovaj način Viener Städtische osiguranje potvrđuje svoju posvećenost podršci savremenoj srpskoj umetnosti. U 2011. godini, u skladu sa filozofijom i vrednostima Vienna Insurance Group, velikog kolekcionara umetnosti iz celog regiona, pokrenuli smo Wiener Art, poseban i jedinstven projekat na tržištu osiguranja u Srbiji i šire. Od tada je Wiener Städtische osiguranje otkupilo preko 430 komada više od 80 savremenih umetnika – pravo bogatstvo, koje ćemo nastaviti da uvećavamo i u budućnosti. Ono što ovaj projekat čini jedinstvenim jeste to što nije ograničen samo na stvaranje naše umetničke kolekcije već uključuje i druge aktivnosti, poput promocije umetničkih dela u našem vlasništvu i savremene srpske umetnosti uopšte. Verujemo da mladi umetnici, kao jedan od glavnih stubova naše kulture, zaslužuju podršku velikih i moćnih organizacija. Ovo je deo naše društvene odgovornosti “, rekla je Svetlana Smiljanić, Član Izvršnog odbora Wiener Städtische osiguranja.

Kontinuirano prateći svetske trendove, Wiener Städtische osiguranje održava pokroviteljstvo savremene umetnosti i pažljivo prati inovativna dostignuća u tehnologiji i digitalizaciji. U svom najnovijem projektu prvi put je kombinovano to dvoje.

„U skladu sa savremenim trendom u kojem kompanije preispituju i menjaju način svakodnevnog poslovanja, Wiener Städtische osiguranje ozbiljno je posvećeno digitalizaciji s ciljem povećanja dostupnosti i dostupnosti svojih usluga i proizvoda bilo gde, bilo kad. To nas je podstaklo da započnemo novo poglavlje u projektu Wiener Art. Okrenuli smo se virtuelnoj tehnologiji i planiramo da digitalizujemo deo naše kolekcije kako bismo omogućili ljubiteljima savremene umetnosti pristup i pregled naše kolekcije “, dodala je Smiljanić.

Oni koji su prisustvovali predavanju Marine Abramović imali su priliku da krenu u virtuelni obilazak kolekcije Wiener Städtische osiguranja.